Mandela: “Thank you for what you have done for South Africa”.

mandela.aja

Nelson Mandela feliciteert François Pienaar (captain) met het wereldkampioenschap (1995).

In 1995 werd in Zuid-Afrika het derde wereldkampioenschap rugby uit de geschiedenis gehouden. Voor Zuid-Afrika was dit haar eerste deelname, eerdere deelnames werden geboycot door de wereldgemeenschap vanwege de apartheid in Zuid -Afrika. Met het behalen van de wereldtitel werd er onuitwisbare geschiedenis geschreven.

12 juni 1964 was de dag dat Nelson Mandela, oud-President van Zuid-Afrika en Nobelprijswinnaar werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Uiteindelijk zal Mandela maar 27 jaar van zijn straf uitzitten, om vervolgens de eerste zwarte president van Zuid-Afrika te worden.

Wouter Bos

Oud-minister van Financiën Wouter Bos was afgelopen zomer te gast bij het VPRO-programma Zomergasten, hierin werd hij drie uur lang geïnterviewd door Wilfried de Jong. In dit interview werd op verzoek van Wouter Bos een filmpje laten zien van de finale van het wereldkampioenschap Rugby in 1995. Bos verteld het volgende hierover: “ Rugby was de sport voor de blanke onderdrukker. Bij het uitreiken van de beker had Mandela het shirt aan van de vijand, symbolischer kan je het gebaar van verzoening niet maken dan hij op dat moment deed”. Aanvoerder François Pienaar vertelde op het veld dat ze niet werden gesteund door de 65000 toeschouwers in het stadion maar door 43 miljoen Zuid-Afrikanen. Hiermee maakte hij duidelijk dat rugby nu een sport was voor heel Zuid-Afrika”. Dit is het voorbeeld van een politieke revolutie die tot stand is gekomen naar aanleiding van een sportgebeurtenis.

Vergeving

In 2008 werkte Pienaar mee aan een interview met de Zuid-Afrikaanse nieuwszender News24, die een speciaal project had ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Mandela. Hierin vertelde hij de legendarische zin die Mandela tegen hem zei bij het uitreiken van de beker. “ Thank you for what you have done for South Africa”. Deze woorden kwamen uit de mond van de man die bijna dertig jaar is vastgezet door mensen die symbool stonden voor de rugbysport. Legendarisch en wellicht een les voor iedereen die dingen onderneemt vanuit rancune.

Dit is bewust mijn eerste blog post. Deze gebeurtenis is voor mij een inspiratiebron, die ik graag met u allen wil delen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s