Cruijff: “Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen”.

johan

Johan Cruijff is niet te beroerd om een potje mee te doen met rolstoelbasketbal.

Johan Cruijff, misschien wel de beste voetballer die Nederland ooit gehad heeft. Na zijn roemrijke carrière als voetbalspeler en coach is hij niet op zijn verdiende voetbalcenten gaan zitten. Hij heeft meerdere initiatieven opgezet die tot op de dag van vandaag van grote maatschappelijke waarde zijn.

Johan Cruijff University

 In 1999 is Johan Cruijff met in totaal 35 topsporters begonnen met het opzetten van de hbo-opleiding Sportmarketing aan de Johan Cruijff University Amsterdam. Dit werd een succes en tegenwoordig zijn er verschillende opleidingen op verschillende niveaus. Het is dus niet zo dat je alleen als topsporter toegang hebt tot deze opleidingen, ook mensen met een passie voor sport kunnen terecht.

Op de site van de Johan Cruijff University zegt Cruijff het volgende over ‘zijn’ opleiding. “In mijn ervaring bezitten sporters een aantal specifieke kwaliteiten. Ze zijn bijvoorbeeld prestatie- en doelgericht. Met dergelijke kwaliteiten en de juiste opleiding, kunnen zij succesvolle professionals worden in de sportwereld.

Johan Cruijff Foundation

Gedurende zijn carrière heeft Cruijff in totaal ook nog een aantal jaren in de Verenigde Staten gespeeld. Daar ligt misschien wel de basis van zijn passie voor het helpen van kinderen. Hij woonde naast een jongetje met het Syndroom van Down. Door deze aandoening speelde hij niet mee met de kinderen die altijd op straat aan het voetballen waren. Dit deed pijn bij Cruijff, hij wilde iets doen. Hij is samen met de jongen gaan trainen met als resultaat dat het jongetje een tijdje later ‘gewoon’ met de rest meespeelde. Zoals op de site van de Cruijff Foundation staat geeft dit de kracht van sport weer.

De missie van de legendarische nummer 14 is om kinderen meer aan het bewegen te krijgen, ook voor de geest van een kind is dat belangrijk volgens Cruijff. De Cruijff Foundation beweert dat sport ervoor kan zorgen dat kinderen beter presteren op school en dat ze ook goed leren samenwerken. Ook leren kinderen met andere culturen om te gaan door met verschillende nationaliteiten op het sportveld te staan. Uit eigen ervaring kan ik dit beamen. Je merkt dat iedereen een andere kijk heeft op spelsituaties, waar je enorm veel van leert, ook buiten het sportveld om.

Er gaat vanuit zijn foundation ook veel specifieke aandacht uit naar gehandicapte kinderen, kinderen waarbij de stap naar actief sporten vaak moeilijker is. Iedereen een kans geven om zichzelf te ontplooien is een rode draad die door de Cruijff Foundation loopt.

Inmiddels liggen er over de hele wereld al meer dan honderd Cruijff Courts. Je kan Cruijff een wijsneus vinden, maar tot op heden is er geen andere Nederlandse sporter die voor meer verandering heeft gezorgd in de samenleving dan Johan Cruijff.

 Ajax

Cruijff zal nooit een blad voor de mond nemen, hij zegt wat hij denkt en zal daar ook altijd achter staan. Cruijff zijn macht binnen de Nederlandse voetbalwereld, bij Ajax in het bijzonder, is misschien wel groter dan ooit geweest de afgelopen jaren. Aan het begin van het seizoen 2010/2011 riep Cruijff in de Telegraaf de Amsterdamse supporters op om in actie te komen. Cruijff stelde voor om tijdens de algemene ledenvergadering van veertien december 2010 de acht vrijkomende plaatsen in de ledenraad te laten innemen door oud-voetballers. Dit bleek het begin te zijn van een ware ‘fluwelen revolutie’. Na heel wat woordenwisselingen en rechtszaken kwam Cruijff uiteindelijk toch als winnaar uit de strijd. De gehele raad van commissarissen stapte op en de macht binnen Ajax kwam weer in handen van oud-voetballers.

johan-cruyff1

Mocht je het niet eens zijn met mijn bewering dat Cruijff de meest invloedrijke sporter op en buiten het veld ooit is hoor ik dat graag in een reactie.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s