Homoseksuele NBA-speler vindt geen club

Jason Collins - Sports Illustrated

Jason Collins

Het moment dat homoseksualiteit wereldwijd volledig geaccepteerd wordt lijkt weer verder weg dan ooit. In het land dat tegenwoordig symbool staat voor vrijheid en democratie, de Verenigde Staten kan een uit de kast gekomen speler niet aan een club komen. Met de Olympische Winterspelen begin volgend jaar in het Russische Sotsji is de kwestie levendiger dan ooit.

Eind april dit jaar maakte Jason Collins bekend in een interview met Sports Illustrated dat hij homoseksueel is. Hiermee was hij de eerste speler ooit die in de hoogste basketbalcompetitie ter wereld (NBA) openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. Direct hierna kreeg hij steun van meerdere machtige personen. De Amerikaanse president Barack Obama liet weten veel respect te hebben voor Collins. De First Lady Michelle Obama benadrukte dat dit een enorme stap voorwaarts was voor het land. Zelfs de hoogste baas van de NBA liet van zich horen: ” Jason is altijd een gerespecteerd speler geweest. We zijn er trots op dat hij de leiding op zich heeft genomen in deze belangrijke zaak”, aldus David Stern.

Jason Collins heeft bij de grootste clubs van de wereld gespeeld en heeft twee NBA-finales gespeeld, een meerwaarde voor vele teams volgens de Amerikaanse media. Nu zijn we vijf maanden verder en Collins heeft nog geen club gevonden, hoe kan dit?

Vorige week kwam de New York Times  met een stuk over deze kwestie. Hierin werd duidelijk dat NBA-baas David Stern, die eerder positief reageerde zich nu niet wenste uit te laten over de kwestie. Een anonieme NBA-manager vertelde aan de krant dat clubs bang zijn voor de vele media-aandacht die het inlijven van Collins met zich mee zal brengen.

Olympische Winterspelen Sotsji

Begin volgend jaar beginnen de Olympische Winterspelen in Rusland. In juni dit jaar ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een wet die promotie van niet-traditionele relaties in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bracht eind september een bezoek aan Sotsj en liet weten zich geen zorgen te maken over de nieuwe wet. “Het IOC heeft niet het recht om nationale wetten ter discussie te stellen, alleen als het olympisch charter duidelijk geweld wordt aangedaan”, aldus het IOC. Een eventuele boycot die vorige maanden ook vaak werd genoemd door de media is niet aan de orde aldus Jacques Rogge, oud-voorzitter van het IOC.

 Jelena Isinbajeva

Half augustus dit jaar liet de Russische atlete Jelena Isinbajeva even weten hoe ze over de kwestie dacht. “Bij ons leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen”, aldus Isinbajeva. Ze deed er nog een schepje bovenop. “Het is respectloos tegenover ons land, tegenover onze burgers. Misschien verschillen wij wel van andere Europese volken. Wij hebben ons vaderland en iedereen moet dat respecteren.” Ze voegde eraan toe: “Als wij in een ander land komen, houden we ons aan de regels die daar gelden”. Toen een dag later de wereldpers over Isinbajeva haar heen viel liet de goed sprekende atlete weten dat ze verkeerd begrepen was. Engels was niet haar eerste taal en het was dus niet zo bedoeld.

Jelena Isinbajeva

Jelena Isinbajeva

Wat kunnen we verwachten? Een vrouw die goud wint en na afloop haar echtgenote kust? En dan tien minuten later dezelfde dames onder politiebegeleiding het stadion zien verlaten? Begin februari 2014 gaan we het zien……….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s