” Opgeven is geen optie “

opgeven-is-geen-optie

Alpe d’HuZes

Sport doet meer dan mensen laten juichen wanneer iemand in een wereldrecord tien rondes schaatst. Sport is meer dan emotie tonen en overbrengen. Sport is meer dan zoveel mogelijk prijzengeld binnenhalen. Sport is een middel dat misschien wel de sleutel kan zijn naar het vinden van medicijnen die de wereld moeten gaan beschermen tegen verschrikkelijke ziektes zoals kanker. Welke grote projecten hebben we in Nederland waar sport centraal staat?

Alpe d'HuZes

Alpe d’HuZes

Alpe d’HuZes

Alpe d’HuZes (2006)  is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Onder het motto “Opgeven is geen optie” wordt op één dag de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer aan toe beklommen.

Sport brengt op de een of andere manier een bepaalde oerkracht in mensen naar boven. De Alpe d’Huez lijkt onmogelijk voor ongetrainde en soms ook (ex) kankerpatiënten. Vandaag werd het bedrag bekend gemaakt dat dit jaar is opgehaald tijdens de actie, ruim 29 miljoen euro. Dit jaar is dit bedrag bij elkaar gefietst door 8000 deelnemers.

Amsterdam City Swim

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) , tot een paar jaar terug had bijna niemand een idee wat het was. Naar aanleiding van de ijzingwekkende campagne “ Ik ben inmiddels overleden” is er onder het publiek meer bekend over deze genadeloze ziekte. ALS is een ongeneselijke zenuw- en spierziekte, waarbij de spieren één voor één uitvallen. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. Over de oorzaak is weinig bekend, een behandeling is er niet. Door het relatief geringe aantal patiënten  is er weinig geld beschikbaar voor onderzoek.

In september 2012 vond de eerste Amsterdam City Swim plaats. Dit is een zwemtocht door de Amstel en de Amsterdamse grachten van ruim twee kilometer. Bij de eerste editie zwom onze, inmiddels Koningin Maxima mee wat zorgde voor een enorme publiciteit. Afgelopen jaar vond de tweede editie plaats, hierbij werd ruim 1.7 miljoen euro opgehaald.

Amsterdam City Swim

Amsterdam City Swim

Optimisme en vertrouwen

We kunnen veel in deze wereld, we kunnen ook steeds meer mensen beter maken. Neem het verhaal van Olympisch kampioen Maarten van der Weijden. Bij hem werd acute Leukemie geconstateerd, zijn overlevingskansen werden geschat tussen de dertig en vijftig procent. Een paar jaar later, na een loodzware herstelprocedure won hij tijdens de Olympische Spelen van Peking (2008)  goud op de tien kilometer openwaterzwemmen. Dit geeft aan dat er wel degelijk dingen aan het gebeuren zijn in de medische wereld. Om na zo’n diagnose vervolgens alles uit jezelf te kunnen halen en Olympisch goud winnen is van buitenaardse klasse. Het motto van Alpe d’HuZes is een mooie afsluiter voor dit misschien idealistische stuk, maar zeer zeker reëel. Opgeven is geen optie…..

Maarten van der Weijden met zijn gouden Olympische medaille (2008)

Maarten van der Weijden met zijn gouden Olympische medaille (2008)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s