Van niets naar alles.

In veel arme landen is het levensperspectief niet erg spannend. Je wordt voorbereid op het leven dat je ouders en voorouders ook hebben gehad. Je moet genoeg geld zien binnen te sprokkelen om je familie van eten en drinken te voorzien. Sport kan een uitweg zijn, een pad die lijdt tot het goede rijke leven in de westerse wereld. Deze week licht ik twee sporters uit die zijn geboren in armoede en zijn uitgegroeid tot de allerbeste in hun discipline.

Haile Gebreselassie

18 april 1973, dit is de dag dat Haile Gebreselassie werd geboren in een tent zo’n  175 kilometer buiten Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Zijn leven leek voor zijn geboorte al te zijn uitgestippeld, hij zou boer worden. Gebreselassie moest als kind iedere dag tien kilometer naar school lopen en tien kilometer weer terug. Al snel werd duidelijk dat Gebreselassie een zeldzaam talent had voor hardlopen.

Nu, anno 2013 wordt Gebreselassie door velen beschouwd als een van de grootste langeafstandslopers aller tijden. In zijn carrière heeft hij tweemaal Olympisch goud gewonnen en is hij maar liefst acht keer wereldkampioen geworden op verschillende disciplines. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vrouw en drie dochters in Addis Abeba. Hij zet zich in voor meerdere liefdadigheidsprojecten en heeft een eigen investeringsmaatschappij. Dit alles dankzij zijn sport.

Diego Armando Maradona

“Pluisje” (1960) groeide op in een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires (Argentinië). Zijn familie was arm en had niet veel. Op zijn tiende werd hij ontdekt door de Argentijnse club Argentinos Juniors. Dit is achteraf de plek waar het allemaal is begonnen, uiteindelijk zou hij uitgroeien tot een van de beste voetballers aller tijden. Aan zijn hand is Argentinië in 1986 wereldkampioen geworden. De keerzijde is echter wel dat hij na een arme jeugd en een rijk voetballeven aan de drugs is geraakt. Hij kon blijkbaar al het geld en de roem niet aan, Maradona was er bijna geweest. Hij bleek echter sterker dan gedacht en was tijdens het WK in Zuid-Afrika de bondscoach van Argentinië. Momenteel is hij niet actief in de voetbalwereld.

Maradona in mindere tijden

Maradona in mindere tijden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s