SAY NO TO RACISM

Dit is een oerwoud

Een aap in het oerwoud

Gisteren speelde de Engelse topclub Manchester City uit tegen het Russische CSKA Moskou, het was een wedstrijd die de boeken in zal gaan als de wedstrijd in het oerwoud. De Ivoriaanse aanvoerder van Manchester City, Yaya Touré kreeg volgens hem vanwege zijn donkere huidskleur oerwoudgeluiden naar zich toe geroepen. Hoe gaan de Union of European Football Associations (UEFA) en de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) dit probleem oplossen?

In ons beschaafde Nederland hebben wij niet meer te maken met racistische geluiden naar voetballers toe. Wanneer dat wel gebeurt staat het land op zijn kop en zullen er Kamervragen worden gesteld, in dit geval misschien maar beter. Toch kunnen we discriminatie nog niet negeren, het is er nog steeds. Anno 2013 worden er nog steeds ‘oerwoudgeluiden’ nagebootst wanneer ‘zwarte’ spelers aan de bal zijn, niet alleen in Rusland, in Italië gebeurt het ook nog maar al te vaak.

FIFA & UEFA

De UEFA is een grootschalige campagne gestart om het racisme voor altijd uit de voetbalwereld te laten verdwijnen, Say no to racism. Dit keer hebben ze dit gedaan door middel van een reclamespot waarin de grootste voetbalsterren van dit moment zich uitspreken tegen racisme. Misschien is dit de manier om iedereen duidelijk te maken dat racisme niet kan en ook niet meer mag gebeuren, nooit meer.

Clubs

De Russische club CSKA Moskou heeft inmiddels gereageerd op de klachten van Touré. Ze laat in haar eerste reactie weten zich niet te kunnen vinden in de woorden van Touré. Roman Babaev, algemeen directeur van CSKA reageert zei het volgende:

“Er waren ook geluiden uit het publiek te horen als andere spelers van Manchester City aan de bal waren. Het gebeurde niet alleen bij donkere spelers. Bovendien hebben wij ook Afrikaanse voetballers, zoals Ahmed Musa en Seydou Doumbia. We zullen het gedrag van onze fans zorgvuldig bestuderen’, vervolgt Babaev. Ik begreep dat Touré werd uitgefloten nadat hij in de 85ste minuut viel in het strafschopgebied. Dat hoeft niet iets met racisme te maken te hebben”.

Het feit dat een algemeen directeur in een zaak zoals deze eigenlijk het probleem legt bij de gediscrimineerde speler geeft aan hoe ernstig het probleem is. Touré liet na de wedstrijd weten dat hij al tijdens de wedstrijd aan de scheidsrechter heeft gemeld dat hij last had van racistische spreekkoren. Zal zo’n speler zoiets verzinnen?

Italië

In januari dit jaar maakte Kevin-Prince Boateng nog een keihard statement. De Ghanees-Duitse voetballer van de Italiaanse topclub AC Milan liep boos het veld af nadat hij meerdere malen racistisch werd bejegend door de supporters van de tegenstander. Het filmpje ging de hele wereld over. Inmiddels speelt de middenvelder bij de Duitse club Schalke 04. Deze club is een stuk minder prestigieus dan Milan, Boateng wilde echter niets meer te maken hebben met racisme.

Oplossing

De Britse scheidsrechter Howard Webb die ons floot tijdens de traumatische WK-finale tegen Spanje zegt in de reclamespot van de UEFA het volgende: “ Bij racistische voorvallen moeten scheidsrechters een wedstrijd onderbreken, uitstellen of zelfs staken. In dat geval verliest het verantwoordelijke team de wedstrijd”. Het team verliest dus de wedstrijd omdat supporters zich racistisch uitlaten. Dat is een harde maatregel , maar misschien wel de enige om dit probleem te verbannen van deze planeet. Een levenslang stadionverbod voor de daders zit daar uiteraard bij inbegrepen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s