Zijn geld en kennis de sleutel voor gezond eten?

Verzameling gezond voedsel

Verzameling gezond voedsel

Cijfers zeggen altijd meer dan woorden. Wat zijn nou de huidige cijfers qua gewicht in Nederland? Zijn wij als rijk land wel enigszins bezig met gezonde voeding, we kennen de gevaren van ongezond eten, je zou dus zeggen van wel. De cijfers hieronder geven je een duidelijk beeld. Ik zeg er maar alvast bij, ik probeer altijd positief te zijn maar dat is bij onderwerpen zoals deze niet altijd mogelijk.

Uit deze tabel is af te lezen dat tussen 2009/2011 zo’n  60 procent van de bevolking een normaal gewicht heeft, dat betekend dat de overige 40 procent overgewicht heeft, dat zijn zo’n 6,5 miljoen mensen in ons land. Dat is veel meer dan begin jaren tachtig, toen 27 procent te zwaar was. Zijn we nou echt dommer geworden of heeft de Nederlandse burger schijt aan gezond eten?

Drinken doe je meestal veel in je studententijd, je geniet en ontdekt de wereld. Je zoekt je grenzen op en gaat daar soms overheen. In de loop van je studententijd ervaar je ook in andere situaties wat wel en niet goed voor je is. Gewicht bijhouden is een duidelijk voorbeeld van een zaak waar mensen kennelijk minder aandacht aan besteden. Zoals hierboven af te lezen komen de kilo’s er bij mannen en vrouwen na hun twintigste gestaag bij. Vanaf het 75e levensjaar beginnen de meeste mensen pas weer af te vallen.

De tabel hierboven weergeeft misschien wel de meest schokkende cijfers van dit stuk, namelijk een structurele stijging van overgewicht bij kinderen en jongeren. Deze tabel laat zien dat het aantal kinderen en jongeren met overgewicht blijft stijgen. In 1980 had 6% van de jongens en meisjes van 2 tot 21 jaar overgewicht, in 1997 was dit gestegen naar bijna 11%. In 2010 is gebleken dat 14% van onze jeugd te zwaar is. De twee onderste lijnen weergeven de kinderen met ernstig overgewicht, die lijn stijgt ook alleen maar door.

Wat nu?

In april vorig jaar werd oud-minister en ondernemer Herman Heinsbroek geïnterviewd door Sven Kockelmanm in het programma Oog in Oog. Hierin had Heinsbroek het over maatregelen die genomen moeten worden om te bezuinigen. Eén daarvan was btw verhoging op producten die ons alleen maar ellende bezorgen. Hij noemt al die suikers, junkfood, allemaal producten die we allemaal eten en waar we later ziek van worden. Zo wordt uiteindelijk ook de zorg ontlast, wat geld oplevert.

Het hoofdthema van deze blog is sport en & samenleving. Ik denk dat dat in deze kwestie sport een groot deel van de oplossing is. Niet meer als kind dagen achter de computer hangen, gewoon buitenspelen, sporten, zoals vroeger. Ik ga echt niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar zoals je in de tabellen kan aflezen hadden mensen vroeger minder last van overgewicht, in de tijd dat we nog niet duizend keuzes hadden op het gebied van computerspelletjes.

Laat een reactie achter als jij denkt de oplossing te weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s