” Iemand moet de eerste zijn die beter wordt, waarom ik niet”?

Fernando Ricksen tijdens het vertellen van zijn spierziekte bij De Wereld Draait Door

Fernando Ricksen tijdens het vertellen van zijn spierziekte bij De Wereld Draait Door

Eerder schreef ik over ziektes, ziektes die in veel gevallen nog steeds krachtiger zijn dan de mens. Afgelopen woensdag zat oud-voetballer Fernando Ricksen aan tafel bij De Wereld Draait Door. Hij kwam vertellen over zijn biografie ‘Strijdlust’. Matthijs van Nieuwkerk introduceerde Ricksen als volgt: “ Drank, drugs, vrouwen en vervolgens naar de klote, het komt vaker voor in het voetbal”. Deze laatste drie woorden kregen gedurende de uitzending een ijzingwekkende betekenis.

De voetballer

Fernando Ricksen heeft een turbulent leven achter de rug. Hij kon meer dan aardig voetballen en speelde achtereenvolgens voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, FC Zenit Sint-Petersburg. Bij de Rangers was Ricksen zeer geliefd, in 2005 was hij zelfs de beste speler uit de Schotse Premier Leaque. De ellende begon echter ook in Glasgow, hij ging aan de alcohol en werd uiteindelijk verhuurd aan Zenit Sint-Petersburg, waar hij werd herenigd met zijn oude coach Dick Advocaat. Beter zou het hier niet worden voor Ricksen, naast alcohol kwam er ook cocaïne bij. Hij raakte totaal verslaafd en was naar eigen zeggen dicht bij de letterlijke afgrond.

Ricksen tijdens zijn gloriedagen bij Glasgow Rangers

Ricksen tijdens zijn gloriedagen bij Glasgow Rangers

De Wereld Draait Door

De meeste mensen die woensdag naar De Wereld Draait Door aan het kijken waren zullen hebben gedacht hier komt weer zo’n biografie over een voetballer die veel te veel geld heeft verdiend en vervolgens aan de drugs is geraakt. Dat dacht ik zelf ook. Bij het begin werd al meteen duidelijk, zonder dat je er echt bij nadacht dat er iets aan de hand was. Ricksen praatte langzaam, niet op een natuurlijk tempo. Van Nieuwkerk vroeg waarom dit was, meteen was te zien dat de ogen van Ricksen nat werden en hij begon nog slechter te praten dan dat hij al deed… het werd stil in de studio. Hij wenkte naar de biograaf van zijn levensverhaal, Vincent de Vries dat hij het even moest overnemen. Die vertelde dat er een maand geleden de spierziekte ALS is geconstateerd bij de ooit zo flamboyante voetballer.

Ricksen, de man van het voetbal, de vrouwen en de drugs zat nu totaal ontredderd tegenover het miljoenenpubliek van De Wereld Draait Door. Pure machteloosheid straalde hij uit en kwam ook bij mij keihard binnen.

Boekpresentatie

Afgelopen donderdag was de boekpresentatie, een dag met gemengde gevoelens voor Ricksen. Die ochtend hoorde hij dat hij definitief aan ALS lijdt. Limburg Live sprak tijdens de boekpresentatie met Eric Nolet, directeur van de stichting ALS Nederland. Nolet benadrukte dat ALS een regelrecht doodvonnis is en vaak vanuit een relatief gezond leven. Gediagnostiseerde patiënten hebben gemiddeld nog drie tot vijf jaar te leven. Al je spieren vallen één voor één uit. Ricksen zal ongetwijfeld ook zijn medewerking gaan verlenen aan de ijzingwekkende reclamespots van ALS: “Ik ben inmiddels overleden”.

Mark van Bommel

Oud-ploeggenoot van Ricksen Mark van Bommel mocht het boek ‘Vechtlust’ als eerste in ontvangst nemen van zijn vriend. Van Bommel typeert Ricksen als een strijder, een goedzak. Tijdens de presentatie werd biograaf Vincent de Vries gevraagd naar de mooiste anekdote uit het boek, hij antwoorde het volgende:

“ Iedereen komt met de auto naar de training, Ricksen kwam een keer met de helikopter naar de training, dat geeft wel aan dat het een geniale gek is”. Zoals Ricksen zelf optimistisch zei “ Er moet er toch één de eerste zijn die beter wordt, waarom ik niet”? Laten we hopen dat de titel van zijn boek ‘ Vechtlust’ hem enigszins kan gaan helpen met het loodzware proces dat hem staat te wachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s