‘Sport schudt de samenleving wakker’- Abel de Graaff

Impossible is nothing

Na vier weken bloggen over de samenhang tussen ‘sport en samenleving’ben ik tot een conclusie gekomen. Sport is echt meer dan een spelletje, het is een middel om de wereld door elkaar te schudden. Dat klinkt zwevend en weinig concreet, door elke post na te bespreken hoop ik mijn standpunt duidelijk te kunnen maken.

1) Ik ben mijn blog bewust begonnen met de legendarische wereldtitel die het Zuid-Afrikaanse rugbyteam in 1995 in de wacht sleepte. De nadruk lag vooral op de rol die toenmalig president Nelson Mandela heeft gespeeld. Mandela heeft haarfijn aangevoeld dat sport een middel kan zijn om mensen samen te brengen, om het verleden te accepteren en door te gaan. Dit moment staat voor mij symbool voor vergeving, dankzij sport.

mandela.aja

2) Cruijff kon natuurlijk niet ontbreken als het om de Nederlandse sport gaat, in elke uithoek van de wereld kennen ze Johan Cruijff. Toen ik afgelopen jaar door de oerwouden van Azië struinde kwam ik wat voetballende kinderen tegen, toen ik vertelde dat ik uit Nederland kom zeiden ze meteen : Johan Cruijff. Naast deze leuke anekdote zijn er natuurlijk ook bloedserieuze zaken waarom Cruijff een eigen post verdiend. Cruijff heeft ervoor gezorgd dat kinderen meer gaan sporten, dat kinderen met een beperking ook eerlijke kansen krijgen en dat topsport & studie tegenwoordig beter samen gaan.

johan

Johan Cruijff

3) De derde ‘zondagavondpost’ was een collectie foto’s van gouden medaille winnaars. Misschien niet de meest journalistiek inhoudelijke, maar wel een meerwaarde. Alleen maar teksten en onderbouwde meningen van interessante bronnen zijn niet altijd effectief. Door deze foto’s kon je als lezer je geheugen weer even opfrissen en genieten van de mooie sportmomenten die de wereld rijk is.

Pieter van den Hoogenband  wint goud op de honderd meter vrije slag op de Olympische Spelen in Athene in 2004

Pieter van den Hoogenband wint goud op de honderd meter vrije slag op de Olympische Spelen in Athene in 2004

4) Dit interview met Yves Kummer was voor mij bijzonder interessant en een eye-opener voor meerdere dingen. De situatie van topsporters na hun leven als topsporter is moeilijker dan ik ook had gedacht. Ze kunnen niet overal aan het werk met het argument dat ze een gouden medaille hebben gehaald. Topsporters hebben in bijna alle gevallen een enorme achterstand op intellectueel en werkgebied. Ze moeten gewoon weer bij de basis beginnen. Het is wel zo dat de sportmentaliteit vaak van pas kan komen, en bedrijven kunnen daar ook van leren volgens Yves Kummer. Bedrijven moeten minder over onzin praten en meer over de inhoud, belangrijke zaken belangrijk maken. Dat is wat de sportwereld het bedrijfsleven kan bijbrengen.

Yves Kummer

Yves Kummer

5) Een post over goede doelen mag niet ontbreken. Dood gaan we allemaal, maar voor je zeventigste doodgaan omdat je een ongeneeslijke ziekte hebt mag niet meer gebeuren in de toekomst. Ziektes ruïneren mensenlevens. Voor het genezen van ziektes is onderzoek nodig, onderzoek kost geld en dat kan de sport brengen.

opgeven-is-geen-optie

6) Een vrije samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn vinden wij als westerlingen essentieel. In Amerika kan de uit de kast gekomen basketballer Jason Collins echter geen club meer vinden die hem wil contracteren, ze zijn bang voor negatieve publiciteit. Deze schrijnende zaak is een signaal dat je zelfs in Amerika nog niet kan zijn wie je bent, werk aan de winkel dus.

Jason Collins - Sports Illustrated

Jason Collins – Sports Illustrated

7) Van niets naar alles, de titel van mijn zevende post. Met deze blog wilde ik aangeven dat sport voor mensen uit arme landen vaak ‘de enige’ manier is om in een betere wereld terecht te komen. Je kan nog zo slim zijn, maar zonder fatsoenlijk onderwijs kom je nog nergens. Goede benen kunnen in deze situatie dus belangrijker zijn dan een goed stel hersens.

Haile Gebreselassie

Haile Gebreselassie

8) Racisme komt helaas nog te vaak voor in het voetbal. Oerwoud geluiden die worden gemaakt wanneer een donkere speler aan de bal is. Dat is een keerzijde van voetbal, daar zijn bepaalde gewoontes ingebakken die er in bepaalde landen erg moeilijk uitgaan. Dit is zeer schadelijk, vooral voor de miljoenen jeugdige voetbalkijkers. Er zullen hardere maatregelen genomen moeten worden door internationale voetbalbonden om ervoor te zorgen dat racisme voorgoed verdwijnt uit de voetbalwereld en de (samenleving).

notoracism2013

9) Gezondheid is het belangrijkste voor ieder mensenleven. In Nederland hebben wij het, als je kijkt naar de rest van de wereld bijzonder goed. Iedereen heeft eten en drinken, niemand hoeft honger te lijden. Daarbij kennen we de gevaren van een ongezonde levensstijl, waarom zijn er dan toch zo veel mensen te dik? Een oplossing voor veel gevallen is meer sporten. Conclusie, sport is een oplossing voor het verbeteren van het meest essentiële in je leven, je gezondheid.

Schermafbeelding 2013-10-27 om 08.55.23

10) Nederlandse sporters zijn wereldwijd de bekendste Nederlanders, daar ben ik van overtuigd. In Nederland hebben wij geen personen die wereldwijd bekender zijn dan Johan Cruijff, Marco van Basten en Ruud Gullit. Zeker het voetbal heeft een gigantisch bereik, het wordt over de hele wereld gespeeld. Afgelopen week is daar een superster bijgekomen, Xander Bogaerts. Deze jongen uit Aruba won met zijn honkbalclub The Boston Red Sox de World Series, de Champions Leaque van het honkbal. Hiermee werd hij in één klap wereldberoemd en heeft Nederland er weer een wereldster bij.

Xander Bogaerts

Xander Bogaerts

11) Inspelen op de actualiteiten op een blog is belangrijk voor mij, laten zien wat er momenteel in de samenleving gebeurd. Afgelopen week zat oud-voetballer Fernando Ricksen aan tafel bij De Wereld Draait Door, een historisch moment. Een moment waarin duidelijk werd gemaakt dat de mens kwetsbaar is. De onaantastbare Ricksen maakte bekend dat hij lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS, een doodvonnis. Vanwege zijn bekendheid en sportverleden is nu voor een groter deel van de samenleving bekend wat ALS met je doet.

Fernando Ricksen tijdens het vertellen van zijn spierziekte bij De Wereld Draait Door

Fernando Ricksen tijdens het vertellen van zijn spierziekte bij De Wereld Draait Door

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s